Utsukushī hana (mooie bloemen)

Utsukushī hana. Dat is Japans en betekent zoiets als mooie bloemen!

Public Support Groep is gevestigd in Lisse, pal tegenover de ingang van de Keukenhof, ‘s werelds grootste bloementuin met meer dan 7 miljoen bloemen. In de 8 weken dat ze geopend zijn komen er meer dan 1 miljoen bezoekers! Het is schitterend om in die weken naar ons kantoor te rijden. Je ziet de bollenvelden per dag veranderen van saaie grond tot een lappendeken met bonte kleuren. In werkelijkheid nog veel mooier en feller dan op een foto. Het is ook wel gevaarlijk om in die 8 weken daar te rijden.

De weg naar ons kantoor en de ingang Keukenhof is een uitdaging. Regelmatig trappen er mensen bovenop hun rem om een foto van de bollenvelden te maken. Anderen, waaronder ik zelf, kijken vooral opzij naar de mooie bloemen en beseffen pas (te) laat dat de auto voor je is gestopt.

Vorige week reed ik vol verbazing de parkeerplaats op, die toevallig vol stond met witte Aygo’s. Nou ja, niet helemaal toevallig natuurlijk: al onze trainees waren die dag binnen voor een training. De Aygo is onze bedrijfsauto voor alle secretaresses en trainees. Dus dat was niet zo gek. Mijn verbazing betrof een lange rij met Japanse toeristen, die zich keurig hadden opgesteld voor de ingang van Public Support.

Ik dacht: ‘Die hebben zich vergist, de ingang van de Keukenhof is aan de overkant van de weg’. Ik liep op de rij af om hen te wijzen op de ‘’echte’’ ingang. Nu is mijn Japans niet zo best en ik wilde ook niet onvriendelijk overkomen dus glimlachend en buigend benaderde ik de rij (wie spreek je aan en hoe?). “Good day to you all”, leek mij een goed begin (spreken ze Engels?). “Looking for beautiful flowers?”. Ja, de flowers vonden ze mooi, de hana (bloemen) waren echte Utsukushī hana (mooie bloemen) en de Toyota’s waren ook heel mooi. Tot zover niets aan de hand, nu moest ik ze op beleefde wijze naar de overkant zien te krijgen. “This is Public Support, not the entrance of De Keukenhof”, legde ik wijzend op ons logo uit.

“Yes Public Support” dat is waar ze moesten zijn, not the Keukenhof. “No no we need to visit Public Support”. “But why”?

Wij zijn een detacheringsorganisatie voor secretaresses en projectmedewerkers, binnen de overheid en het bedrijfsleven. Wat moesten deze Japanse toeristen bij ons? Wilden ze ineens allemaal een secretaresse of projectmedewerker inhuren?

De vraag: “Wat kom je hier doen?”, is in onze cultuur al vrij direct, maar in de Japanse cultuur is dat beslist not done . Ik dacht, laten we maar zien wat er gebeurt als ik de deur open maak. Als moedergans met haar kuikens kwam ik binnen met de rij in mijn kielzog. En ineens viel het kwartje; zij kwamen voor the public toilet. De rij stelde zich keurig op voor de toiletten, we deelden nog een lekker paaseitje uit en waren blij dat we deze vorm van support konden bieden aan onze buitenlandse gasten!

 

 

 

 

 


Foto’s: Jos Elfering
Geschreven door: Renée ter Stege